Az adatbázisunkban jelenleg 1300 darab ingatlan található
Kérdése van?
Vissza az Ingatlaniroda - Otthon nyitóoldalára


belépés
Hiteltípusok, avagy a lakáshitelekről TÖMÖREN!

A hiteltípusokról TÖMÖREN!

Kérem nem értse félre, nem a konstrukciókról fogok írni, hanem azoknak az alapjairól.

#1. Annuitásos hitel, avagy ez az alapja minden hitelnek.

 A Bankok az úgynevezett annuitásos hiteleket nyújtják lakáshitelként és akár személyi kölcsönként is. Az annuitásos hitel alapja az annuitásszámítás. Az annuitásszámítással az Ön tartozását (tőke+kamat+kezelési költség) egyenlő mértékű pénzfolyammá alakítják. Pénzfolyam=törlesztő részlet. E pénzfolyam a kamat periódusok végén változhat. A kamatperiódus azt jelenti, hogy ez idő alatt nem változtat a Bank az Ön kamatán, de utána igen. Ez lehet 1 év, 2 év, 5 év.

#1.1. Életbiztosítással kombinált hitel.

 Létezik az egyszerűbb változat, ahol kockázati biztosítást köt arra az esetre, ha ne adj Isten, valami történne Önnel. Ez esetben a Bankot a biztosító kármentesíti.

Az ún. életbiztosítással kombinált hitelnél, az annuitásszámítást a tőkére és a kamatra külön-külön alkalmazzák. A tőketartozást Ön ebben az esetben a Bank biztosítójának, a kamattartozását a Banknak fizeti.

A nagy előnye ennek típusnak, hogy a tőkéje a futamidő végéig kamatozik az életbiztosításban, és a befizetett tőke 20%-át a személyi jövedelem adójából (max. évi 100.000 forintig) minden évben visszaigényelheti.

A hátránya az, hogy a régebbi típusú életbiztosításoknál Ön nem tud beleszólni abba, hogy milyen értékpapírban legyen elhelyezve a tőke. Az újabb típusoknál Ön meghatározhatja a befektetésének célját, azonban ez esetben ismernie kell a pénzpiaci normákat. Tanácsként hozzátenném: ez hosszú távú befektetés és emiatt a részvény alapú befektetési alapba helyezés, jó döntés lehet. Pl: Ázsiai vagy egyszerűen Kínai, avagy Indiai részvény befektetési alapok.

Tehát összegezve a tényleges életbiztosítással kombinált hitel lehet olyan,

- amelynél a tőke befektetésének ügyébe nem szólhat bele,
- és olyan, amelyiknél Ön dönti el hová kerüljön a tőke.

Előtörlesztés esetén, az életbiztosítást díjmentesítheti a második év után.

#1.2. Lakástakarék pénztárral kombinált hitel.

 A lakástakarék pénztárral kombinált hitel az előzőhöz hasonló. Egy rövidebb futamidő alatt (általában 4 év), a tőkét egy lakástakarék pénztári számlára fizeti, amely után maximum 72.000 Ft. (30%) Szja kedvezményre jogosult, azonban e támogatást nem fizetik ki, hanem az Ön pénztárába kerül. A LTP futamidejének végén, a pénztári megtakarítása a tőketartozását csökkenti. E módozattal a hitel futamideje alatt, több százezer forintot is megtakaríthat.

#2. Türelmi idős vagy töke halasztásos hitel.

 E hiteltípus egyelőre csak néhány banknál található meg. E típusnál egy meghatározott időintervallumon, általában 5-10 évig, csak a kamatot fizeti a Banknak. A tőkét egy befektetéssel kombinált életbiztosításba fizeti. A hangsúly a befektetésen van! E életbiztosítás megkötése, történhet egy meghatározott, vagy az Ön által szabadon választott biztosítónál is. Azonban van olyan Bank, amelyik azt sem teszi kötelezővé, hogy kössön egyáltalán életbiztosítást, ettől válik türelmi időssé.

Előnye: Ha Ön, jól határozza meg az életbiztosításon belüli értékpapírok típusát, akkor a futamidő végéig a tőke hozama, túlszárnyalhatja a kamat nagyságát. Magyarán még nyerhet is a hitelen!

Hátránya: Ha rosszul választ értékpapírt, akkor nem keresi meg a tőkével a kamatot.
Fontos tudni! Az annuitásos hitelnél, az első 1-4 évben a tőkéből alig-alig jön le valami, csak utána. A türelmi idősnél, az első öt évben a kamatot fizeti, de utána, mikor a tőketörlesztést is el kell kezdeni, a részlete jelentősen növekedni fog. Ez esetben, ha nem jól fekteti be a pénzét, akkor nem ajánlatos e típus.

Ha viszont jól, akkor a biztosításból kivonhat havi járadékot (pl. hatodik évtől), és azt bele forgathatja a hitelébe, ellensúlyozván a meg növekedett részletet.

Ezzel a végére értem a hiteleket érintő cikkünknek.

Ne feledje, az előzőekben ismertetett információk, nem helyettesítik a kapcsolatokat és a napi rutint, vagyis egy a hiteltanácsadó 1-2 %-os díja eltörpül az esetlegesen elkövetett hibák
okozta, anyagi kár mellett!

Ugrás az oldal tetejére.

Sikeres otthonteremtést kívániok!

Üdvözlettel: Varga Ákos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ingatlanérték meghatározása és a jó értékbecslő ismertető jegyei Az ingatlanvásárlás összefoglalása 7 rövid lépésben  
 

Ön betekintést nyer minden az ingatlanértékét befolyásoló lényeges elvbe. Megismeri az értéke feletti ingatlan eladást, az értékmeghatározást, beárazást és szó lesz a jó értékbecslők ismertetőjegyeiről.

Ön máshol nem található minőségben, egy ingatlanos szakember által írt információs anyagot kap teljesen ingyen. E anyag új felismeréseket hozhat Önnek az ingatlan árával és értékével kapcsolatban.

De csak akkor, ha kattint! Kattintson és vegye el tőlünk!

 

A megbánás nélküli ingatlanvásárlás egy sor egymásra épülő lépés helyességétől függ. E lépések az Ön sikerét, de akár kudarcát is okozhatják.

Ön is betekintést nyerhet ebbe az egyébként 7 lépésbe és Ön is a sikeres ingatlanvásárlók egyike lehet. Ön máshol nem található minőségben, egy ingatlanos szakember által írt információs anyagot kap teljesen ingyen.

Ismerje meg a sikeres ingatlanvásárlást! Most hozzájuthat Ön is a siker kulcsához! Kattintson és vegye el tőlünk!